Wat is een licentieovereenkomst?
Een licentieovereenkomst is een officieel contract waarin de eigenaar van een product, merk of idee toestemming geeft aan een ander om dit te gebruiken. Dit kan Intellectueel Eigendom zijn, zoals een idee, uitvinding, methode, handelsmerk of auteursrecht. De ander mag het gebruiken onder bepaalde voorwaarden. De licentieovereenkomst bepaalt wat de licentienemer wel en niet mag doen, en vaak worden er ook afspraken gemaakt over betalingen (bijvoorbeeld licentiekosten), de duur van de overeenkomst, en eventuele beperkingen of verantwoordelijkheden. Je kunt afspreken dat een andere partij jouw merk mag gebruiken om jouw producten te verkopen of te promoten, maar dat ze de kleurstelling van jouw logo niet mogen veranderen.
Welke soorten licentieovereenkomsten zijn er?
Er zijn verschillende soorten licentieovereenkomsten, afhankelijk van de overgedragen rechten en de specifieke voorwaarden in de overeenkomst.
Enkele veelvoorkomende soorten licentieovereenkomsten zijn:
- Merken
- Auteursrechten
- Software
- Fotografie
- Muziek
De drie meest voorkomende vormen zijn:
- Exclusieve licentie: Hierbij mag alleen de licentiehouder het intellectuele eigendom gebruiken.
- Niet-exclusieve licentie: Hierbij kunnen meerdere mensen gebruik maken van het intellectuele eigendom. Het is dus mogelijk dat er meerdere mensen met een licentie voor dit intellectuele eigendom zijn.
- Royalty-dragende licentie: Hierbij betaalt de licentienemer een vergoeding (royalty’s) aan de licentiegever voor het gebruik van het intellectuele eigendom.
De voordelen van een licentieovereenkomst
Een licentieovereenkomst biedt jou als ondernemer diverse voordelen:
- Door je Intellectueel Eigendom beschikbaar te stellen aan buitenlandse bedrijven, kun je de markt voor je product uitbreiden.
- Meer mensen komen in contact met jouw product, wat je naamsbekendheid vergroot.
- Je kunt winst maken zonder veel inspanning, omdat je (afhankelijk van de afspraken) een percentage van de winst of omzet ontvangt.
Ondertussen blijf jij de eigenaar van je Intellectueel Eigendom, waardoor je zelf kunt bepalen wat je met je octrooi, merk of domeinnaam wilt doen. Ideaal, toch?
Vragen over licentieovereenkomst?
Heb je vragen of overweeg je een licentie te verstrekken? Wij helpen je graag bij het opstellen van een licentieovereenkomst. Ook met het verkrijgen van een licentie op een bepaald merk helpen we met een passend advies. Plan vrijblijvend een 15 minuten afspraak in.
Ik wil…
-
Meer weten over of ik een merklicentie moet inschrijven in het merkenregister
Hoewel het niet verplicht is om je merklicentie in te schrijven in het merkenregister is het zeker aan te raden. Zonder een geregistreerde merklicentie kan de licentienemer geen schadevergoeding eisen van derden; dit recht blijft uitsluitend bij de merkhouder. Het opstellen van een merklicentie is een complex proces. Daarom is het essentieel om een merkenbureau in te schakelen dat ervoor zorgt dat de licentieovereenkomst goed is geregeld voor alle betrokken partijen en dat de belangrijkste risico’s zijn afgedekt.