Wat is handelsnaamrecht?

Wanneer je de bedrijfsnaam gebruikt als handelsnaam heb je in principe bescherming op basis van de Handelsnaamwet. Echter, de Handelsnaamwet biedt een vrij beperkte beschermingsomvang, namelijk alleen in de regio waarin je actief bent onder die naam en mits je dit ook kunt aantonen.

Waarom je handelsnaam als merk registreren?

Waarschijnlijk heb je je bedrijfsnaam of handelsnaam ingeschreven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, en gebruik je de bedrijfsnaam ook in het handelsverkeer. Dat is een goed begin. Deze naam staat dus synoniem voor je bedrijf en de aanverwante producten en/of diensten en moet je onderscheiden van de concurrenten. Zo kunnen je (potentiële) klanten je bedrijf herkennen en ontstaat een ‘beschermingswaardige’ bekendheid. Belangrijk dus dat deze naam beschermd is en alleen voor jouw bedrijf gebruikt mag worden.

Bescherm je handelsnaam of bedrijfsnaam met merkrecht

De beste manier om je bedrijfsnaam te beschermen is door deze naam eveneens vast te leggen als merk. Wanneer de naam als merk is geregistreerd biedt dat bescherming voor de gehele regio waarin het is vastgelegd (bijvoorbeeld voor de gehele Benelux of de gehele Europese Unie). Het is dan ook toegestaan om het ® teken te gebruiken bij het merk. Dit geeft duidelijkheid, werkt preventief en bovendien is het dan mogelijk om het merk te handhaven tegenover andere partijen. Ook is de goodwill die het merk vertegenwoordigt dan beschermd.

Een goede bescherming van je bedrijfsnaam is één van de pijlers waarop jouw bedrijf kan groeien.

Voordat je het merk vastlegt is het verstandig eerst de merkenregisters te laten checken! Is de merknaam nog beschikbaar? Een identiek naamsonderzoek doen we gratis voor je.

Stel je vraag

Wij geven je advies over hoe je het beste je handelsnaam kunt beschermen.

Klantgericht, persoonlijk en snel

“Het contact met Merk-Echt verloopt heel erg prettig. Er wordt meegedacht, iedereen is vriendelijk, komt prompt afspraken na en er wordt steeds snel gereageerd.”

Ervaringen van onze klanten
Merk registreren 15