Wat is handelsnaamrecht?

Als je jouw bedrijfsnaam gebruikt als handelsnaam heb je in principe bescherming op basis van de Handelsnaamwet. Maar de beschermingsomvang van dit handelsnaamrecht is beperkt: jouw handelsnaam is alleen beschermd in de regio waarin je actief bent onder die naam. Dat moet je ook kunnen aantonen. 

Waarom je handelsnaam beschermen?

Waarschijnlijk heb je jouw bedrijfsnaam of handelsnaam ingeschreven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. En gebruik je deze bedrijfsnaam ook in het handelsverkeer. Een goed begin, maar het geeft je geen alleenrecht op jouw naam. Aangezien jouw naam een waarde vertegenwoordigt die, hoe succesvoller je bent, almaar groter wordt, is dat alleenrecht wél belangrijk. Ga maar na: jouw naam staat synoniem voor jouw bedrijf en de producten en/of diensten die je aanbiedt, onderscheidt jou van je concurrenten én is herkenbaar voor je (potentiële) klanten. Je wil er dan zeker van zijn dat een ander jouw handelsnaam niet zomaar kan gebruiken. 

Bescherm je handelsnaam of bedrijfsnaam met merkregistratie

De beste manier om jouw bedrijfsnaam of handelsnaam te beschermen is door deze vast te leggen als merk. Eenmaal geregistreerd geldt de handelsnaam bescherming voor de gehele regio waarin het is vastgelegd  (bijvoorbeeld voor de gehele Benelux of de gehele Europese Unie). Het is dan bijvoorbeeld ook toegestaan om het ®-teken te gebruiken bij het merk. Dit geeft duidelijkheid, werkt preventief en maakt het mogelijk jouw merk te handhaven tegenover andere partijen. Ook is de goodwill die jouw merk vertegenwoordigt optimaal beschermd.

Een goede handelsnaam bescherming is één van de pijlers waarop jouw bedrijf kan groeien.

Voordat je het merk vastlegt is het verstandig eerst de merkenregisters te laten checken! Is de merknaam nog beschikbaar? Een identiek naamsonderzoek doen we gratis voor je.

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

Adviseurs bekijken merkregistratie internationaal

We helpen je graag

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je vragen over handelsnaamrecht te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.