Stel je voor: je hebt keihard gewerkt om je merk op te bouwen. En dan kom je erachter dat een ander op jouw succes probeert mee te liften door een domeinnaam te registreren die wel heel erg lijkt op die van jou. Of andersom: dat jij je hier schuldig aan maakt – en zo (onbedoeld) in andermans vaarwater belandt. Op welke rechten kun je je dan beroepen? Dat leggen wij je haarfijn uit in dit blog.
First of all: ondanks dat het minder vaak voorkomt, kan een domeinnaam wel degelijk inbreuk maken op een merk. Hoewel het bij het registreren van een domeinnaam een kwestie is van ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’ (en je iedere, nog vrije, domeinnaam mag registreren), dien je dus wél met een aantal zaken rekening te houden. Gebruik bijvoorbeeld geen merken van een ander in je domeinnaam zonder toestemming. Dit kan namelijk leiden tot inbreuk op het merkenrecht.
Voorbeeld
Iemand met de domeinnaam ‘nikeshop.nl’ begeeft zich op glad ijs. Zeker wanneer er helemaal geen artikelen van Nike verkocht worden via deze website. Volgens de regels mag je alleen de merknaam in je domeinnaam gebruiken als je ook daadwerkelijk artikelen van Nike verkoopt. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat Nike hiertegen op zal treden.
De gouden regel: voorkom verwarring
Het is dus niet toegestaan om zomaar het merk of de handelsnaam van iemand anders in je domeinnaam te gebruiken. Want stel je voor dat klanten verwachten bij de merkhouder terecht te komen, maar in plaats daarvan bij jou uitkomen. Of dat ze ten onrechte denken dat jij en de merkhouder met elkaar verbonden zijn. En vice versa! Jouw (potentiële) klant kan de verschillende merken dan niet goed meer van elkaar onderscheiden. Dat zorgt voor verwarring – en dat brengt het ‘onderscheidend vermogen’ van het merk in gevaar. Dat wordt door het merkenrecht streng afgestraft. Hierover vertellen we je meer in dit blog.
Pas op, fraudeurs liggen op de loer
Je denkt misschien: dat overkomt mij vast niet. Maar wees je ervan bewust dat domeinkaping, ook wel bekend als cybersquatting, tegenwoordig een veel voorkomend probleem is. Het komt erop neer dat het domein dat je wil gebruiken voor je website al in handen blijkt te zijn van iemand anders. Deze partijen registreren vaak talloze domeinen en proberen ze vervolgens voor onredelijk hoge prijzen te verkopen. Dit is uiterst frustrerend, vooral omdat het domein van je website een essentieel onderdeel kan zijn van jouw merk. Wees dus alert. Controleer altijd of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is en zorg ervoor dat je deze tijdig registreert.
Zorg er ook voor dat je altijd discreet bent in het delen van jouw plannen, zeker als je jouw merkrechten nog niet rond hebt. Dit lichten we in dit blog verder toe.
Registreer meerdere extensies
Registreer niet alleen jouw domeinnaam, maar claim óók andere voor de hand liggende extensies. Denk aan varianten met koppeltekens, spelfouten en productnamen. Zo ben je misbruikmakers te slim af. Doe dit natuurlijk alleen als het ook écht nodig is. Je kan ‘.gr’ wel claimen, maar als je een kleine onderneming bent die alleen in Nederland opereert, is dat niet direct noodzakelijk. Maar houd daarbij wél rekening met de toekomst. Wellicht heb je op een later moment nog plannen om uit te breiden naar Duitsland. Dan is het wel zo slim om deze extensie vast te claimen! Het is óók mogelijk om je eigen merk als extensie te krijgen, afhankelijk van goedkeuring en kosten.
Inbreuk domeinnaam, dit kun je ertegen doen
Wat te doen als iemand een domeinnaam registreert en gebruikt die gelijk of sterk gelijkend is aan die van jou? Met oudere handelsnaamrechten en/of merkrechten sta je dan best stevig in je schoenen. Je hebt dan (in principe) het recht om het gebruik van de verwarrende domeinnaam te verbieden. En kunt de ander, vanuit het merkrecht, zelfs vriendelijk maar dringend verzoeken om de domeinnaam aan jou over te dragen.
Misbruik van domeinnaam tegengaan?
Signaleer je dat iemand anders een domeinnaam voert die wel erg lijkt op die van jou? Neem dan altijd meteen contact op met een van onze juristen. Zij zullen je geheel vrijblijvend informeren over of en hoe hier iets aan gedaan kan worden. Neem gerust contact met ons op via 076-5148403 of [email protected]. Of plan direct kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen.
Signaleer je dat iemand anders een domeinnaam voert die wel erg lijkt op die van jou? Neem dan altijd meteen contact op met een van onze juristen. Zij zullen je geheel vrijblijvend informeren over of en hoe hier iets aan gedaan kan worden. Neem gerust contact met ons op via 076-5148403 of [email protected]. Of plan direct kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen.