• 16-05-2024
  • Tips
  • 2 minuten leestijd

Stel, je hebt een eenmanszaak. Je bedrijf groeit en jij bent nog steeds privé aansprakelijk. Dat kan gaan wringen. Of je maakt zoveel winst, dat het fiscaal aantrekkelijker is om verder te gaan in een bv. Misschien wil je uitbreiden en daarvoor een lening afsluiten, maar kom je als eenmanszaak daarvoor niet in aanmerking. Tijd voor actie!

Je speelde al een tijdje met de gedachte en de beslissing is genomen: je wil van jouw eenmanszaak overgaan naar een besloten vennootschap (bv). Een belangrijke stap voor jouw bedrijf, die een boost en mogelijkheden geeft. Voordat je alles in werking zet, is het goed om na te denken over de gevolgen voor jouw Intellectuele Eigendomsrechten (IE), zoals bijvoorbeeld merkrechten die op naam van jouw eenmanszaak staan. Laten we eens kijken waar je op moet letten.

IE-rechten inbrengen in de bv?

Er zijn diverse manieren om van een eenmanszaak over te gaan in een bv. De manier waarop jij dat kunt aanpakken, bespreek je het beste met een accountant of fiscalist. Je zal daarbij onder andere moeten bepalen welke activa en passiva er ingebracht gaan worden in de bv. 

IE-rechten vallen onder de activa van een onderneming. Als je bijvoorbeeld jouw merken wil inbrengen in de bv, moeten zij worden opgenomen in de activa-passiva overeenkomst. Doe je dat niet, dan blijven de merkrechten op naam van de eenmanszaak staan. Een belangrijk detail om op te letten bij het opstellen van de overeenkomst. 

Of je de IE-rechten nu wel of niet inbrengt in de bv, er zal altijd een wijziging moeten worden doorgevoerd bij de gegevens van de eigenaar van de merken. Jouw eenmanszaak gaat namelijk verdwijnen. Wij kunnen je uiteraard adviseren over welke actie je precies moet nemen met betrekking tot jouw merkrechten. 

Groei van jouw onderneming

Welke reden je ook hebt om jouw eenmanszaak om te zetten naar een bv, dit is hét moment om jouw IE-rechten onder de loep te nemen. Wat zijn jouw plannen met je onderneming? Ga je uitbreiden naar andere landen? Ga je meer producten en diensten aanbieden? Is jouw huisstijl veranderd? Nu de koers van je onderneming is gewijzigd, heeft dat mogelijk impact op je merkbescherming. Is die nog toereikend?

Wij denken graag met je mee

Wij kunnen al in een vroeg stadium met je meedenken over jouw merkstrategie. Neem contact met ons op als je plannen maakt om uit te breiden of jouw ondernemingsvorm te wijzigen. Zo ben je ervan verzekerd, dat jouw merkrechten geborgd blijven. 

Gratis adviesgesprek
Auteursrecht

Gerelateerde blogs

Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Lees meer
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Merk(en) geregistreerd? Zorg er dan voor dat je dít jaarlijks checkt

Lees meer
Vraag nu een gratis ‘merk-APK’ bij ons aan

Vraag nu een gratis ‘merk-APK’ bij ons aan

Lees meer