De kledingindustrie heeft een enorme impact op het milieu. Maar liefst vier procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen is te wijten aan de textielindustrie. Upcycling is een nieuwe duurzame en creatieve vorm van recycling om de impact op het milieu te verminderen. Waar het bij recycling gaat om het hergebruiken van materialen, gaat het bij upcycling om bestaande producten om te zetten tot een nieuw product. Upcycling wordt de afgelopen jaren ook veelvuldig gebruikt in de mode-industrie om de impact op het milieu te beperken en kan worden gezien als een upcoming trend. 

Upcycling zonder toestemming

Maar wat nu als niet de merkhouder of producent zelf, maar een derde zonder toestemming zijn producten gaat hergebruiken in de vorm van upcycling? Het probleem dat zich voordoet bij upcycling, is dat het hier gaat om een vorm van recycling waarbij het oorspronkelijke product geheel of gedeeltelijk intact blijft. Denk hierbij aan het vormen van een nieuw product uit oude textielmaterialen met behoud van een merkteken. De vraag is of merkhouders mogen verbieden dat geüpcyclede producten worden verkocht.

In deze blog gaan we dieper in op de juridische aspecten van upcycling in de kledingindustrie, de gevolgen hiervan voor merkhouders en wat mogelijke maatregelen zouden kunnen zijn om dit probleem aan te pakken.

Wet- en regelgeving

Een merk is ‘uitgeput’ wanneer de merkhouder zijn merkteken op de markt heeft gebracht. Een derde mag het merk dan gebruiken en door verkopen. Toch bestaan hier uitzonderingen op. Indien jouw merkteken of een gelijkend teken gebruikt wordt in het economische verkeer zonder jouw toestemming, dan raden wij altijd aan om juridisch advies bij ons in te winnen. Wanneer kan een merkhouder claimen dat er inbreuk is gemaakt op zijn merk? 

Identieke merkinbreuk 

Bij identieke merkinbreuk dient jouw merkteken gebruikt te worden voor dezelfde waren of diensten. Denk hierbij aan het gebruik van jouw merkteken voor kleding of kleding van iemand anders. Een voorbeeld hiervan is het bleken en verknippen van originele Levi’s jeans om deze vervolgens opnieuw in het economische verkeer te brengen. 

Verwarringsgevaar 

Bij verwarring moet de consument het idee hebben dat de merktekens van dezelfde merkhouder komen. Hier kan gedacht worden aan opnieuw Levi’s jeans, alleen nu worden de broeken vermaakt tot handtassen. Het is van belang dat je de verwarring kunt aantonen. Het hoeft niet precies hetzelfde teken te zijn; een soortgelijk teken voor dezelfde of vergelijkbare producten of diensten is voldoende.

Bekendheidsbescherming 

Tot slot kunnen bekende merken gebruikmaken van bekendheidsbescherming. Er is sprake van bekendheid wanneer ‘een merk door een aanmerkelijk deel van het publiek waarvoor het merk bestemd is herkend wordt’. Dit dient bewezen te worden aan de hand van een marktonderzoek. Hierbij hoeft ook geen sprake te zijn van identieke merkinbreuk voor dezelfde waren en diensten. Het volstaat dat de consument mogelijk een verband kan leggen tussen het bekende merk en het inbreukmakende teken. Denk hierbij aan het gebruiken van twee strepen op de zijkant van mouwen of broekspijpen. Hierbij kan de consument een link leggen met de bekende strepen van Adidas. 

Gedogen merkgebruik 

Als merkhouder is het altijd verstandig om juridisch advies in te winnen wanneer er een vermoeden is van merkinbreuk. De gevolgen kunnen groot zijn indien je te lang wacht met het handhaven van je merkteken. Als je vijf jaar lang toestaat dat je merkteken wordt gebruikt zonder iets te doen, is het lastig om actie te ondernemen.

Contact

Gebruikt iemand jouw merkteken zonder jouw toestemming of ben jij juist van plan om te gaan upcyclen, neem dan contact met ons op voor een juridisch advies op maat. 

Gratis adviesgesprek
Model registreren 2