Heb je jouw merk(en) geregistreerd? Dan dien je aan een paar voorwaarden te voldoen om je op jouw merkrechten te kunnen beroepen én dat ook te kunnen blijven doen. Eén van die voorwaarden: ervoor zorgen dat jouw merkenportfolio up to date is. Door jaarlijks onderstaande checklist langs te lopen en af te vinken, weet je zeker dat je goed zit.

Merk-Echt houdt je scherp

Als ondernemer heb je heel wat ballen hoog te houden. Het regelmatig checken van je merkregistraties schiet er dan makkelijk bij in. Daarom helpen we je om hier scherp op te blijven. Bijvoorbeeld door je er periodiek aan te herinneren, zoals met dit blog. Maar ook door jaarlijks een ‘APK’ uit te voeren op de ‘bewegende’ klanten in ons portfolio. Zo’n gratis merk-scan kun je ook altijd zelf bij ons aanvragen.

Diensten 23Staan al jouw merken geregistreerd?

Je doet er verstandig aan om ieder merk dat je voert ook te registreren. Met een geregistreerd – en dus juridisch vastgelegd – merk, dat vervolgens óók scherp bewaakt wordt, kun je jouw onderscheidend vermogen veiligstellen.  

Waarom dat zo belangrijk is? Dat leggen we in dit blog aan je uit.

Diensten 23Komen de merken in jouw portfolio nog 100% overeen met de manier waarop je ze gebruikt? 

Bij het registreren van jouw merk(en) heb je bepaalde afspraken gemaakt: zo heb je gekozen voor een merknaam en bijpassende look & feel en een specifieke lijst (classificatie) van producten en/of diensten. Hier dien je je vervolgens ook strikt aan te houden! Wijk je hiervan af, hoe minimaal ook, dan kan dat invloed hebben op jouw merkrechten. Je kunt jouw merkregistratie niet zomaar wijzigen: hier heb je een nieuwe registratie voor nodig. Op een later moment nog een aangepast logo uploaden, tussentijds de naam van het geregistreerde merk veranderen of een nieuwe klasse toevoegen is dus niet mogelijk.

Kortom: houd ons altijd op de hoogte van eventuele nieuwe plannen, hoe klein of ogenschijnlijk onbenullig die ook zijn. Dan kunnen we bijtijds beoordelen of dit gevolgen heeft voor jouw merkbescherming én advies geven over wat je het beste kunt doen.  

Diensten 23Ben je nog altijd in dezelfde landen/regio’s actief?

Bij het vastleggen van je merk(en) heb je óók afspraken gemaakt over het gebied waarin je jouw merk(en) registreert en dus merkbescherming geniet. Hierbij geldt dat je voor het inroepen van jouw merkrechten afhankelijk bent van waar je deze hebt geregistreerd. Besluit je jouw werkterrein uit te breiden naar landen/ regio’s waar jouw merk(en) niet zijn geregistreerd? Dan is het dus wél verstandig om ook hier je merkrechten aan te vragen. Denk ook aan registratie in de landen waar je iets laat produceren!

Hoe dit precies zit, leggen we in dit blog aan je uit.

Diensten 23Zijn de merkhouder-gegevens nog correct?

Kloppen alle ‘administratieve’ gegevens nog? Is er bijvoorbeeld een adreswijziging geweest of is de rechtsvorm van je onderneming veranderd? Zorg er dan voor dat je óók dit type wijzigingen aan ons doorgeeft, zodat wij dit voor je kunnen aanpassen. Kleine aanpassingen (verandering van adres of merkgemachtigde) kunnen we voor je laten verwerken in de merkenregisters.

Diensten 23Worden jouw merken ook bewaakt?

Nadat je jouw merk hebt vastgelegd is het wel zo slim om scherp te blijven op eventuele inbreukmakers. Je bent er, in de Benelux en de Europese Unie, namelijk zelf verantwoordelijk voor dat je copycats en meelifters bijtijds signaleert én actie onderneemt als dat nodig is. Houd je oren en ogen dus altijd open. En laat je merk(en) ook door ons bewaken in de officiële merkenregisters. Dit helpt je om een groot deel van het risico bijtijds te tackelen. 

We bieden onze klanten, na hun merkregistratie, één jaar lang kosteloos merkbewaking aan.

Twijfel je of je nog wel goed zit?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs. We houden jouw portfolio dan vrijblijvend tegen het licht. Je bereikt ons via 076-5148403 of [email protected]. Ook handig: plan nu kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over merknaam registreren

Gerelateerde blogs

Vraag nu een gratis ‘merk-APK’ bij ons aan

Vraag nu een gratis ‘merk-APK’ bij ons aan

Lees meer
Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Lees meer
Checklist voor een sterk logo

Checklist voor een sterk logo

Lees meer