Als ondernemer is je merk vaak een van je meest waardevolle bezittingen. Het vertegenwoordigt niet alleen je producten of diensten, maar ook je reputatie en de connectie met je klanten. Maar wat als je merkregistratie bijna verloopt? Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en de juiste stappen te ondernemen om je merk te beschermen.
Het belang van een merkregistratie
We hebben je al vaker verteld over het belang van een merkregistratie. Dit biedt je exclusieve rechten op het gebruik van je merk binnen je sector. Dit voorkomt dat anderen jouw merk gebruiken, wat verwarring kan veroorzaken bij consumenten. Maar merkregistraties hebben een beperkte geldigheid, meestal van tien jaar. Hierna moet je beslissen wat je met je registratie wil. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.
Wanneer vervalt mijn merk?
Je merk komt 10 jaar na de inschrijving te vervallen. Het is van belang om goed in de gaten te houden wanneer het zover is, zodat je tijdig actie kan ondernemen. Merk-Echt neemt deze zorg voor je uit handen en informeert je ongeveer een jaar van tevoren over de aanstaande vervaldatum.
Wat kan ik doen?
1. Je merkregistratie verlengen
De eenvoudigste optie is het verlengen van je merkregistratie. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het voldoen van de verlengingstaksen. Ben je te laat met het verlengen van je merk, dan bestaat er in veel gevallen een wachttermijn van een aantal maanden, zodat je je merk niet direct kwijt bent. Dit is overigens niet in elke regio even eenvoudig, maar ook deze zaken kunnen wij voor je uit handen nemen.
2. Je merkregistratie beperken
Ook kun je ervoor kiezen om je merkregistratie te verlengen, maar slechts voor een deel van de producten of diensten waarvoor het is ingeschreven. Wellicht ben je in de afgelopen jaren minder producten of diensten gaan aanbieden en is een hele klasse van jouw registratie, niet meer relevant. Deze kan je schrappen bij de verlenging van je merk. In sommige regio’s is het zelfs aan te raden om je registratie enkel te verlengen voor de klassen waarin je nog actief bent. Wij kunnen je natuurlijk adviseren over de beste stappen in de regio’s waar jij je merk hebt geregistreerd.
3. Je merkregistratie laten vervallen
Gebruik je je merk niet meer en ben je dat in de toekomst ook niet meer van plan? Dan kan je ervoor kiezen om je merkregistratie niet te vernieuwen.
4. Je merk opnieuw aanvragen
Zoals hierboven al even genoemd, kan het zo zijn dat je je merk anders bent gaan gebruiken. Er kan een hoop veranderen in de tien jaar dat je merk is geregistreerd. Wellicht is je logo veranderd, ben je meer producten of diensten gaan aanbieden, of heb je zelfs wat aan de naam veranderd. Je kan een merk niet meer aanpassen of uitbreiden als het eenmaal is geregistreerd, ook niet bij de verlenging. Dan zal je dus een nieuw merk moeten aanvragen. Twijfel je of al jouw activiteiten nog wel gedekt worden door jouw merkregistratie? Wij voorzien je graag van advies!
Er komt zoals je ziet dus nogal wat kijken bij de verlenging van je merk. Daarbovenop komt dat de eisen aan de verlenging van een merk kunnen verschillen per regio. Met Merk-Echt als jouw gemachtigde wordt vrijwel al het werk je uit handen genomen.
Bel ons via 076-5148403, stuur een e-mail naar [email protected] of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.