Wil je zorgeloos blijven ondernemen met je eigen merknaam? Dan is het niet alleen essentieel om je merk te registreren en te bewaken; je zal het óók moeten handhaven. Want als een ander jouw merk – of een teken dat op jouw merk lijkt – zonder toestemming gebruikt, is het belangrijk om hiertegen op te treden. Elke vorm van verwarring met jouw merk vormt tenslotte een risico voor de door jou opgebouwde reputatie. Gelukkig helpen de juristen van Merk-Echt je bij het handhaven van de rechten die je door middel van je merkregistratie hebt verkregen. En staan je daar juridisch in bij.

Je merk ‘handhaven’, wat is dat nou eigenlijk?

Het kan gebeuren dat iemand anders jouw merk zonder toestemming gebruikt óf een merk registreert dat er veel op lijkt. Het andere merk lift dan (al dan niet bewust) mee op jouw ‘goede naam’. Indien er veel soortgelijke merken geregistreerd worden, komt het onderscheidend vermogen van jouw merk in het geding. Terwijl je het daar in deze tijd als ondernemer juist van moet hebben. In zo’n situatie adviseren we je over de vervolgstappen – en staan we je juridisch bij als dat nodig blijkt. 

Maar de situatie kan natuurlijk óók omgekeerd zijn: je wordt zélf beticht van merkinbreuk – en teruggefloten door de andere partij. Ook dan zijn we er voor je. En adviseren en begeleiden we je bij elke stap.

Dit zijn de stappen die we voor jou doorlopen

Komen we een merkaanvraag tegen die een potentieel risico vormt? Dan adviseren we je over (eventuele) vervolgstappen. Lijkt het ons verstandig om bezwaar te maken en besluit je ons advies op te volgen? Dan gaan we voor je aan de slag. We nemen hierbij alles voor je uit handen, dus je hoeft zelf niets meer te doen. 

Let op: aan deze werkzaamheden zijn dan wel extra kosten verbonden. Hierbij geldt ons reguliere tarief. 

We gaan altijd praktisch te werk en houden jouw belang scherp in het oog. Onze gebruikelijke way of working bestaat uit twee fasen:

Fase 1: Samen tot een akkoord komen

We proberen eerst tot een compromis te komen met de andere partij. Dat betekent dat we er samen proberen uit te komen, zonder tussenkomst van een overheidsinstantie of rechter. Dat is voor de wederpartij ook fijn: je stapelt de ander niet op met onverwachte procedures.

We maken ons bezwaar in deze fase kenbaar door middel van een inbreuk brief. Hierin lichten we toe waarom we vinden dat de merken niet op de huidige manier naast elkaar kunnen bestaan – en wat de ontvanger volgens ons moet doen om de inbreuk te laten stoppen. We verzoeken de inbreukpleger hierbij dan dringend om (bijvoorbeeld) een product- of dienstklasse in zijn geheel te verwijderen, deze te beperken of om de gehele merkaanvraag in te trekken. Ook kunnen we de aangesproken partij vragen om te verklaren in de toekomst géén inbreuk meer te maken. Zo’n verklaring wordt een onthoudingsverklaring genoemd.

Fase 2: Als we niet kunnen schikken: formeel bezwaar maken

Het kan gebeuren dat we er niet meteen samen uitkomen. Het geschil is dan, na de sommatie, niet opgelost. Na overleg kan er worden gekozen om officieel oppositie in te stellen tegen de merkaanvraag. Merkhouder en wederpartij krijgen hierbij de gelegenheid om te beargumenteren waarom ze vinden dat de merken al dan niet naast elkaar moeten kunnen bestaan.

Gelukkig komt het meestal niet zover: de ervaring leert dat we merkconflicten in minimaal 95% van de gevallen zonder tussenkomst van een overheidsinstantie of rechter op kunnen lossen.

Merkinbreuk? Onderneem op tijd actie!

Vermoed je merkinbreuk, óf signaleren wij – met onze merkbewaking – een potentieel verwarringsrisico? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te bepalen of je hier ook actie tegen wil ondernemen. Want hoe langer je een copycat / meelifter naast jouw merk accepteert, hoe zwakker jij juridisch staat. Dat leggen we in deze blog beter aan je uit.

Door je merk te bewaken kun je verwarrende merkaanvragen op tijd signaleren én daar ook iets tegen doen. Merk-Echt verricht (in principe) voor iedere nieuwe merkaanvraag een jaar lang kosteloos de merkbewaking. Na dit jaar betaal je een vast bedrag per maand. Voor een Benelux-merk verzorgen we de merkbewaking al vanaf €10 per maand. 

Meer weten?

Meer weten over het handhaven van jouw merk en hoe wij dat aanpakken? Of gewoon even sparren over het beschermen van jouw merk? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403 of [email protected] óf plan kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen. We denken graag met je mee en adviseren je over de best passende oplossing voor jouw situatie.

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over trademark registreren

Gerelateerde blogs

Juridisch medewerker / Paralegal 1

Waarom is merkbewaking belangrijk?

Lees meer
Merkregistratie en merkbewaking: noodzakelijk één-tweetje 1

Merkregistratie en merkbewaking: noodzakelijk één-tweetje

Lees meer
Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Lees meer