• 17-10-2024
  • Nieuws
  • 2 minuten leestijd

Het merkenrecht kwam afgelopen week even om de hoek kijken in de roddelpers. Want Rachel Hazes heeft haar zoon gesommeerd de naam André Hazes niet meer te gebruiken. Ze wil dat hij André Hazes jr. aanhoudt. Dit riep reacties op bij het Nederlandse volk. “Ik neem aan dat zijn naam in het bevolkingsregister juist is geregistreerd”, “In zijn paspoort staat er ook geen jr. achter, kan je hem verbieden zijn eigen naam te gebruiken?”. Men vraagt zich af of ook anderen die de naam André Hazes dragen, hun naam nog wel mogen gebruiken. In dit blog leggen we uit hoe het zit!

Je eigen naam laten registreren als merk

Bekende artiesten laten hun naam vaak als merk vastleggen door middel van een registratie in het merkenregister. Dit maakt het makkelijker om op te treden tegen anderen die jouw naam gebruiken. Zo heeft André Hazes in 2001 zijn naam ook als merk geregistreerd. Het merk is toen geregistreerd voor onder andere het organiseren en uitvoeren van optredens. Later is het ook geregistreerd voor andere producten en diensten, zoals parfumerie, kleding en bier. Ben je benieuwd of je jouw naam kunt registreren als merk? Dat lees je hier. 

Rachel Hazes als merkhouder 

Sinds het overlijden van André Hazes is Rachel Hazes de eigenaar van de in totaal zeven Benelux merkregistraties. Als eigenaar van een merk heb je het exclusieve recht tot gebruik van het merk voor de producten en diensten waaronder je het merk geregistreerd hebt. Zo is het merk ANDRÉ HAZES geregistreerd voor onder andere het organiseren en uitvoeren van optredens (klasse 41). De eigenaar, in dit geval Rachel, kan anderen verbieden die dezelfde/een overeenstemmende naam te gebruiken voor het uitvoeren van optredens. In beginsel kan ze Junior dus wel degelijk verbieden om evenementen te organiseren en merchandise te verkopen met de naam Andre Hazes.

Mag Andre jr zijn eigen naam nog gebruiken?

Dat Rachel het merkrecht ANDRÉ HAZES heeft, betekent niet dat André Jr., en anderen met dezelfde naam, deze naam helemaal niet meer mogen gebruiken. Er bestaat een verschil tussen het gebruik ‘als merk’ en het gebruik ‘anders dan als merk’. Zo kan een merkhouder andere niet verbieden om gebruik te maken van zijn naam of adres. Iemand kan zijn naam altijd ter aanduiding van zichzelf gebruiken, ook al bestaan er merknamen met dezelfde naam. De andere André Hazessen in Nederland hoeven zich dus geen zorgen te maken over een dagvaarding of een brief van de advocaat van Rachel Hazes (als ze maar geen optredens gaan verzorgen onder die naam…).

Het gebruik van André Hazes ‘als merk’

Ook tegen het gebruik ‘als merk’ door André Jr. kan Rachel mogelijk niet succesvol optreden. Want na minimaal 5 jaar bewust gedogen van het gebruik door een ander, kan een merkhouder zijn recht op actie verliezen. Bovendien is het merkrecht territoriaal beperkt. Omdat André Hazes alleen geregistreerd is als merk in de Benelux, kan Junior er altijd nog voor kiezen om te gaan zingen in het buitenland. In Italië bijvoorbeeld is de naam Andre Hazes nog niet als merk geregistreerd. Het is alleen de vraag of hij er daar net zo veel fans aan zal overhouden…

Je naam vastleggen als merk?

Wil je graag je naam laten vastleggen als merk? Neem contact op met een van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ons bereiken via info@merkecht of telefonisch via +31 76 5148403. 

Gratis adviesgesprek
Merk bewaken

Gerelateerde blogs

afbeelding-gebruiken-let-op-de-regels-en-pas-op-voor-hoge-boetes

Afbeeldingen gebruiken? Let op de regels en pas op voor hoge boetes!

Lees meer
“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

Lees meer
Als het gezicht van je merk controversieel wordt 1

Als het gezicht van je merk controversieel wordt

Lees meer