Als ondernemer wil je natuurlijk niet dat anderen ervandoor gaan met jouw unieke idee en/of creatieve concept. Het Intellectuele eigendom is een verzamelnaam voor rechten op allerlei uitgewerkte ideeën en/of creatieve concepten. Wist je dat ieder Intellectuele eigendomsrecht iets anders beschermt? Intellectuele Eigendomsrechten kunnen dienen als een schild om je bedrijf of innovatie te beschermen tegen (ongewenste) concurrentie. Deze bescherming krijg je echter niet automatisch door enkel het voeren van een onderneming. Maar hoe werkt die bescherming dan wel? Welke soort(en) bescherming heb je nodig? En wat moet je daarvoor doen?

Welke IE-rechten heb je nodig om jouw creativiteit te beschermen?

Er zijn verschillende soorten intellectuele eigendomsrechten, die je los van elkaar of in combinatie met elkaar kunt gebruiken. Stel, je bent een ondernemer met een uitgewerkt idee om een nieuw product op de markt te brengen, dan kun je dit beschermen door er Intellectuele Eigendomsrechten voor aan te vragen. Wat je aanvraagt is afhankelijk van wat je precies wilt beschermen. 

Als we de – inmiddels welbekende – smartwatch als voorbeeld nemen, zien we dat verschillende intellectuele eigendomsrechten een rol kunnen spelen. Zo beschermt het octrooirecht  de technologie, zoals een nieuw technisch snufje. Het modellenrecht beschermt het unieke nieuwe uiterlijk van de smartwatch en het merkenrecht beschermt de merknaam en het logo dat je gebruikt om het product te verkopen. 

Merkenrecht

Het merkenrecht geeft je exclusieve rechten op je merk, wat betekent dat alleen jij het recht hebt om het merk te gebruiken. Dit voorkomt verwarring bij klanten en ondersteunt je bij het opbouwen van een sterk en herkenbaar merk. Met merkbescherming sta je juridisch sterker wanneer anderen jouw merk proberen te hinderen of misbruiken. Je kunt actie ondernemen tegen bedrijven die bijvoorbeeld een soortgelijke naam of logo gebruiken om mee te liften op jouw succes. Om die bescherming te krijgen, moet je je merk wel eerst registreren in het officiële merkenregister. Het gebeurt dus niet automatisch;  je moet hier actief een aanvraag voor indienen. 

Modellenrecht

Het modellenrecht beschermt het uiterlijk van producten, of het nu gaat om tweedimensionale of driedimensionale ontwerpen. Het modellenrecht richt zich op het uiterlijk van een product. Vaak is het design van een product juist wat het aantrekkelijk maakt voor klanten, dus het beschermen daarvan helpt je om een unieke positie in de markt te behouden. Om bescherming te krijgen moet ook een tekening of model worden geregistreerd. Dan moet de tekening of het model wel nieuw zijn.

I-DEPOT

Met een i-DEPOT leg je officieel de datum vast waarop je een idee of concept hebt bedacht. Hoewel het geen formele registratie van intellectueel eigendom is – zoals bij een merk of model – biedt het wel een tijdstempel. Dit kan handig zijn als je ooit moet bewijzen dat jouw idee op een bepaald moment al bestond, bijvoorbeeld bij een conflict. 

Octrooirecht

Een octrooi, ook wel patent genoemd, beschermt technische uitvindingen. Wie een octrooi heeft, kan een ander verbieden om de uitvinding na te maken, te verkopen, in te voeren of bedrijfsmatig toe te passen. Dit helpt je je concurrenten voor te blijven en je marktaandeel te beschermen. Net als bij merken en modellen moet je ook een octrooi officieel registreren voordat je deze rechten kunt afdwingen.

Auteursrecht 

Auteursrecht wordt ook wel copyright genoemd. Het auteursrecht beschermt creatieve werken zoals teksten, software, muziek of afbeeldingen.  Het fijne aan auteursrecht is dat het automatisch ontstaat zodra je iets creëert. Je hoeft het dus niet aan te vragen of te registreren. Als je bijvoorbeeld thuis een verhaal schrijft of een tekening maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op.

We helpen je graag verder

Wanneer je jouw unieke idee en/of creatieve concept hebt uitgewerkt, is het belangrijk om te bepalen welke Intellectuele Eigendomsrechten je nodig hebt om als het ware  een schild te creëren om jouw werk te beschermen. Uiteraard denken we graag met je mee en helpen we je verder met het vastleggen van de juiste bescherming. Je kunt ons bereiken via info@merk-echt, telefonisch via +31 76 5148403 of plan een gratis afspraak in.

Gratis adviesgesprek
Conflicten 3