Je merk registreren is verstandig zodat je je merknaam kunt beschermen. Een merkregistratie geeft je een sterk recht, wat je kunt handhaven als daar inbreuk op wordt gemaakt. Het is heel vervelend als je als ondernemer hard hebt gewerkt voor een goede reputatie en iemand anders lift mee op het succes door onder jouw merknaam producten op de markt te brengen. 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je producent in het land van productie jouw producten op de markt brengt of een partij maakt jouw producten na. We gaan dan uit van de situatie waarbij deze inbreuk plaatsvindt in een land waar je geen merkrechten hebt geregistreerd en zelf niet actief bent. In deze blog geven wij je meer informatie over het van belang van het registreren van je merknaam in je productieland. 

Contractuele afspraken

De eerste situatie is dat je producent jouw producten in het land van productie op de markt brengt. Als je gebruikmaakt van een producent, dan zul je ongetwijfeld een overeenkomst zijn aangegaan. In die overeenkomst kun je afspraken maken over jouw merknaam en het gebruik daarvan of dit zelfs geheel verbieden. Handelt je contractspartij in strijd met deze afspraak of het verbod, dan geeft de overeenkomst je mogelijkheden om op te treden. Dit optreden gebeurt op basis van het verbintenissenrecht. Dat wil zeggen dat de bepalingen uit een overeenkomst alleen gelden voor degene die partij zijn bij de overeenkomst. Je moet daarbij rekening houden met hetgeen je in de overeenkomst afspreekt en hoe je dat afspreekt. Je houdt elkaar immers aan de afspraken uit de overeenkomst.

Een overeenkomst aangaan met je producent biedt dus bescherming, maar de bescherming reikt nog verder en optreden wordt makkelijker. Laten we dus dieper ingaan op de merkregistratie.

Geregistreerd merk

Een geregistreerd merk geeft je het alleenrecht op het gebruik van jouw merknaam. Jouw merkrecht kun je tegenover iedereen inroepen, dus niet alleen tegenover partijen waarmee je een contractuele relatie hebt. Kortom, met een merkrecht sta je sterker en is optreden tegen inbreuk makkelijker. Wanneer je je merk registreert in het land van productie, ben je beschermd tegen eventuele inbreuk wanneer je producent jouw producten gaat verhandelen. 

Natuurlijk hoeft inbreuk niet altijd enkel van een producent te komen. Ook derde partijen kunnen jouw producten verhandelen. Met deze partijen heb je geen enkele relatie en dus ook geen afspraken gemaakt. Er is geen overeenkomst om op terug te vallen. Een merkregistratie biedt je dus de mogelijkheid om ook tegen deze inbreuk op te treden. 

Denk daarnaast ook aan de namaak van jouw producten. Wil je hier meer over weten, lees dan onze blog “Pas op met namaakproducten; een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

We helpen je graag

Kortom, van een merkregistratie heb je profijt en het is dus verstandig om verder te kijken dan enkel naar de landen waar je actief je producten gaat verhandelen. Wil jij jouw merk registreren of graag advies over een merkregistratie? Neem vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in.

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over merken register

Gerelateerde blogs

Automatische concepten

Internationaal actief? Registreer je merk voordelig in de belangrijkste afzetmarkten

Lees meer
Hoe werkt merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Hoe werkt een merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Lees meer
Amazon Brand Registry: zo werkt het en dit heb je eraan 1

Amazon Brand Registry: zo werkt het en dit heb je eraan

Lees meer