• 14-03-2023
  • Tips
  • 2 minuten leestijd

Ondernemer, hoe heb jij het geregeld voor jezelf? Je vermogen, je pensioen, je spaargeld; alles ondergebracht in een holding met daaronder één of meerdere bv’s? Jij denkt waarschijnlijk dat je niks kan overkomen als één van de bv’s failliet gaat. Legent heeft een wake-up call voor je: die constructie werkt niet. Als het misgaat, haalt de curator veel meer bij je weg dan je lief is.

“Het had veel erger gekund”

Ondernemen zonder risico bestaat niet. Legent-oprichter Jeroen Schellekens kan erover meepraten. Het familiebedrijf dat hij van zijn vader had overgenomen, ging in 2011 failliet als gevolg van de kredietcrisis. Pogingen om het bedrijf nieuw leven in te blazen met een financiële injectie, een doorstart of verkoop liepen op niets uit. Er bleef geen andere mogelijkheid over dan de stekker eruit te trekken. Het leed was enorm, niet alleen voor hemzelf, ook voor zijn ouders. Er was één lichtpuntje. In 2004, toen Jeroen het bedrijf overnam, had hij een bevriende beroepscurator preventief naar de structuur van de onderneming laten kijken. Dat was de redding voor de holding. Die bleek wél goed beschermd en daardoor bleef het bij het faillissement van de werkmaatschappij. Op zich al erg genoeg, maar het had veel en veel erger gekund.

Veilig met SAFE

Deze ervaring gaf Jeroen de inspiratie voor Legent. Met de propositie SAFE behoeden ze ondernemers voor de gevolgschade van een faillissement en wordt voorkomen dat alles verloren gaat wat de ondernemer dacht veiliggesteld te hebben. Het is een totaalpakket waarmee onbenutte kansen en risico’s worden blootgelegd én opgelost. Preventief.

Succesvolle merkregistratie

Vergeet niet om ook jouw intellectuele waarde goed te beschermen. Een merkregistratie is hiervoor verreweg de beste manier. Merk-Echt adviseert je graag over wat in jouw situatie het beste past. En neemt het traject van naamsonderzoek tot succesvolle merkregistratie voor je uit handen. Hierna gaan we graag voor je aan de slag als jouw persoonlijke merkbewakers. 

Neem vrijblijvend contact met ons op
Medewerker Merk-Echt belt over trademark registreren

Waarom gaat het dan ook mis bij de Holding?

Hoeveel ondernemers gaan er op voorhand naar de curator om te vragen wat er gebeurt als het fout gaat? Het antwoord: geen enkele. De meeste bedrijven wanen zich zeker omdat ze zich hebben laten adviseren door een fiscalist of een accountant. Maar de structuur die ze vastgelegd hebben voor hun bedrijf biedt alleen schijnzekerheid. Belangrijke kansen blijven onbenut en tal van risico’s zijn onvoldoende in beeld. En de ervaring leert: hoe groter de onderneming, hoe groter de risico’s – en nergens is het goed geregeld. 

Door de ogen van een curator

De eerste stap van SAFE is de RisicoScan. Deze kost 850 euro (voor een structuur tot 4 BV’s). Op de uitslag van die scan krijgt Legent steevast twee reacties: ‘Ik wist niet dat ik zó veel risico’s liep’ en ‘Waarom heeft mijn accountant mij hier nooit op gewezen?’ Daarna begint het echte werk: repareren. Legent geeft drie garanties waarmee ze hun klanten gerust kunnen stellen: de holding gaat gegarandeerd niet failliet, het vermogen is 100 procent beschermd en de kans op een doorstart in geval van faillissement is maximaal. 93 procent geeft na de RisicoScan dan ook opdracht om de gaten in de structuur te dichten. Dit gebeurt door simpelweg goede afspraken binnen de structuur te maken. Je hoeft niet eens opnieuw in onderhandeling met de bank of een andere externe partij.

Rustiger slapen

Het bewijs dat SAFE werkt is geleverd. Een aantal klanten van Legent is helaas failliet gegaan. Dankzij het werk van Legent bleef de schade beperkt en hebben de ondernemers hun (privé)vermogen uit handen van de belastingdienst en curator kunnen houden. Ondernemen mag dan risico’s nemen zijn, je slaapt een stuk rustiger met de wetenschap dat je niet alles in de waagschaal stelt.  

Ook rustiger slapen?

Neem gerust vrijblijvend contact op met de vermogens-beschermers van Legent, via [email protected]l en 013-5770606.

Gerelateerde blogs

Je logo opfrissen: waar let je op?

Je logo opfrissen: waar let je op?

Lees meer
Blauwe vinkje op social media: wat heb je eraan & hoe verkrijg je het?

Blauwe vinkje op social media: wat heb je eraan & hoe verkrijg je het?

Lees meer
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Merk(en) geregistreerd? Zorg er dan voor dat je dít jaarlijks checkt

Lees meer