• 21-06-2024
  • Nieuws
  • 2 minuten leestijd

Het EK voetbal is een van de grootste sportevenementen ter wereld. Het EK draait niet alleen om voetbal, maar ook om commercie. Een belangrijk onderdeel hiervan is Intellectueel Eigendom, zoals handelsmerken, auteursrechten en licenties. In deze blog leggen we uit hoe IE een rol speelt bij het EK voetbal en wat dit betekent voor fans en bedrijven.

Het merkenrecht en het EK

Merken en auteursrechten beschermen de logo’s en slogans van het EK voetbal. De UEFA, die het EK voetbal organiseert, heeft de rechten op deze officiële logo’s, mascottes en slogans. Niemand mag deze gebruiken zonder toestemming van de UEFA.

Voorbeelden zijn de officiële EK-logo’s en de emblemen van nationale teams. Deze logo’s zijn belangrijk voor de herkenbaarheid en marketing van het EK voetbal en zorgen voor inkomsten door de verkoop van merchandise zoals t-shirts en petten. Het zonder toestemming gebruiken van deze logo’s kan leiden tot juridische problemen en hoge boetes.

Doordat de logo’s zijn vastgelegd als merk, heeft de eigenaar het exclusieve recht op het gebruik ervan. Indien iemand bijna hetzelfde logo ontwerpt, dan kan in principe met een merkregistratie het gebruik van dat logo verboden worden.

Licenties voor gebruik

Als bedrijf heb je een licentie nodig om een officieel EK-merk te gebruiken. Dit geldt voor allerlei producten, van sportkleding tot promotieartikelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen het Nederlands elftal en Nike voor de officiële teamkleding. Deze samenwerking is vastgelegd in een licentieovereenkomst die Nike het recht geeft om de officiële logo’s en kleuren te gebruiken​ (EK 2024 Duitsland)​. Een licentieovereenkomst is een officieel contract waarin de eigenaar van een product, merk of idee toestemming geeft aan een ander om dit te gebruiken.

Duurzaamheid en innovatie

Interessant is dat veel officiële EK-shirts, zoals die van het Nederlands elftal, tegenwoordig worden gemaakt van gerecyclede materialen, zoals petflessen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een slimme marketingstrategie die inspeelt op de groeiende vraag naar duurzame producten​ (EK 2024 Duitsland)​.

Vragen over Intellectueel Eigendom

Net zoals in het bedrijfsleven zijn intellectuele eigendomsrechten van grote waarde voor je onderneming. Dit geldt ook voor de voetbalwereld. Wil je meer informatie over het Intellectueel Eigendom of heb je vragen? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Gratis adviesgesprek
Licentieovereenkomst

Gerelateerde blogs

“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

Lees meer
AI afbeeldingen: Griekse zwembadpaleizen en Facebook fraude

AI afbeeldingen: Griekse zwembadpaleizen en Facebook fraude

Lees meer
Is de Big Mac een beetje van iedereen?

Is de Big Mac een beetje van iedereen?

Lees meer