Geregeld krijg ik van klanten de vraag: ‘Wat kost dat nu, een merk?’. Een begrijpelijke vraag, en logisch dat iemand zoiets wil weten. Uiteraard geef ik dan antwoord, en verwijs ook even naar onze website www.merk-echt.nl, waar we er transparant over zijn. Daarnaast leg ik dan uit dat een merk eigenlijk gezien moet worden als een investering. Een goede belegging voor de toekomst. Namelijk doordat je middels de registratie van het merk bescherming ten opzichte van derden verkrijgt.

HEKSENKAAS

Een uitspraak waaraan je dit kunt zien is ‘HEKSENKAAS ./. WITTE WIEVENKAAS’.
In 2010 en 2013 werden de merken HEKSENKAAS® en HEKS’NKAAS® geregistreerd. Toen in 2014 WITTE WIEVENKAAS op de markt kwam, stapten de HEKSENKAASmakers naar de rechter. De smaak van WITTE WIEVENKAAS leek volgens hen teveel op de smaak van hun HEKS’NKAAS. De rechtbank was toen van mening dat de gebruikte combinatie van ingrediënten in een roomkaas te triviaal en banaal was om aanspraak te kunnen maken op auteursrechtelijke bescherming. Er zijn meer creatieve keuzes noodzakelijk om een persoonlijk stempel (©) van de maker te kunnen dragen.

Begin 2015 werd het merk WITTE WIEVENKAAS aangevraagd, HEKSENKAAS® maakte daartegen bezwaar en stelde oppositie in bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Weer kreeg HEKSENKAAS® het deksel op de neus. Het Bureau meende dat de merken zowel visueel, auditief en begripsmatig niet met elkaar overeenstemmen. De opposities werden afgewezen.

Verwarringsgevaar

Toch hielden de makers van HEKS’NKAAS® vol en stelden beroep in bij het Hof. Het Hof veegde de vloer aan met de uitspraak van het Bureau en oordeelde in 2017 dat de WITTE WIEVENKAAS de juridische weegschaalproef niet doorstond, en concludeerde dat er wel degelijk verwarringsgevaar bestaat. Immers, de producten zijn vrijwel identiek en het onderscheidende deel van de naam (HEKSEN – WITTE WIEVEN) stemt qua betekenis overeen. Bij het in aanmerking komende publiek kan dus verwarring ontstaan. Als gevolg van deze uitspraak zal het merk WITTE WIEVENKAAS geschrapt worden.

De merkregistratie gaf voor de makers van de HEKS’NKAAS® dus uiteindelijk de doorslag. De WITTE WIEVENKAASmakers hielden er ongetwijfeld een nare smaak aan over. De Witte Wieven zijn alvast veroordeeld voor de gemaakte kosten voor het beroep en de oppositie van de Heksen.

Conclusie: een echt merk is een uitstekende belegging! Bij Merk-Echt® helpen we je er graag mee.

Gerelateerde blogs

Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk 1

Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk

Lees meer
5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient 1

5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer