In de wereld van sociale media ontkom je er bijna niet meer aan. Online zijn er talloze ‘dupes’ te vinden, waarin goedkopere (namaak)producten worden aangeprezen als alternatief voor vaak bekende merkproducten. Hoewel dupes aantrekkelijk kunnen zijn voor consumenten die geld willen besparen, kan dit een grote nachtmerrie zijn voor een merkhouder.

Waar ligt dan de grens?

Of er sprake is van merkinbreuk, hangt af van de mate van overeenstemming tussen het originele product en de dupe. Factoren zoals logogebruik, verpakking en de mate waarin de consument mogelijk wordt misleid, spelen hierbij een rol.

Dupes zijn niet hetzelfde als vervalsingen. Waar vervalsingen vaak proberen het originele product en merk letterlijk te kopiëren, inclusief logo’s en verpakkingen, zijn dupes producten die slechts visueel of functioneel lijken op een duurder alternatief. Voor een merkhouder is het van belang om op te treden tegen dupes wanneer sprake is van verwarringsgevaar of wanneer de merkhouder zich kan beroepen op zijn bekendheidsbescherming.

  • Verwarringsgevaar: Hierbij dient sprake te zijn van gebruik van een gelijk of overeenstemmend merkteken voor gelijke of overeenstemmende waren of diensten, wat leidt tot verwarring bij het publiek of associatie met het merk.
  • Bekendheidsbescherming: Het gebruik dient te leiden tot onterecht voordeel of moet afbreuk doen aan het onderscheidende vermogen of reputatie van het bekende merk.

UGG dupes

Niet alle dupes kunnen dus automatisch geschaard worden onder merkinbreuk. Je kan hierbij denken aan VanHaren die al enkele jaren UGG dupes verkoopt, zonder dat hier sprake is van merkinbreuk. In 2021 werd daarentegen wel geoordeeld dat VanHaren merkinbreuk maakte op de bekende Dr. Martens schoenen. De rechter oordeelde hier dat er sprake was van verwarringsgevaar doordat de schoenen visueel te veel overeenstemden. 

Meer weten over dupes? Wij helpen je graag!

Wil jij meer informatie over dupe producten of ben jij als merkhouder in de praktijk al geconfronteerd met dupes van jouw producten, neem dan gerust contact met ons op via [email protected], 076-5148403 of plan vrijblijvend een adviesgesprek in. Wij helpen je graag verder!

Gratis adviesgesprek
Bedrijfsnaam vastleggen 1

Bronnen

  1. World Intellectual Property Organization (WIPO) – “What is Intellectual Property?” (www.wipo.int)
  2. Europese Unie – Richtlijn inzake de bescherming van intellectuele eigendom (www.europa.eu)
  3. Nederlandse Rijksoverheid – “Intellectueel Eigendom: Wat Betekent Het Voor Jou?” (www.rijksoverheid.nl)
  4. Harvard Law Review – “The Gray Area of Dupes and Intellectual Property” (www.harvardlawreview.org)
  5. The Fashion Law – “The Legal Challenges of Copycat Products” (www.thefashionlaw.com)
  6. Dutch court finds shoe retailer Van Haren is infringing the trade marks of the famous Dr Martens shoes (www.fieldfisher.com)

Gerelateerde blogs

“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

“Brakka”, “Fissa” en “Waggie”; straattaal is hip, maar kan het een merk zijn?

Lees meer
afbeelding-gebruiken-let-op-de-regels-en-pas-op-voor-hoge-boetes

Afbeeldingen gebruiken? Let op de regels en pas op voor hoge boetes!

Lees meer
AI afbeeldingen: Griekse zwembadpaleizen en Facebook fraude

AI afbeeldingen: Griekse zwembadpaleizen en Facebook fraude

Lees meer