‘’Ik wil mijn bedrijfsnaam graag registreren’’. Wanneer wij dat horen, zal je direct meer te horen krijgen over de mogelijkheden om je bedrijfsnaam als merk te registreren. Wil jij graag jouw bedrijf registreren? Daarvoor moet je bij de Kamer van Koophandel zijn. In deze blog leggen wij het verschil tussen de KvK en een merkenbureau uit.

Bedrijfsnaam checken

Wanneer je als ondernemer een bedrijf start, zal je er al snel aan denken dat je jouw bedrijf ergens moet registreren. Op Google zoek je uit wat je moet doen en ga je jouw bedrijfsnaam checken. Wanneer je zoekt op ‘bedrijfsnaam registreren’, kom je diverse websites tegen die je wijzen op het belang van het registreren van je naam. Deze websites zijn echter voornamelijk gericht op het registreren van je bedrijfsnaam als merk. Wat jij zoekt, is het handelsregister van de KvK. 

Kamer van Koophandel

Bij de KvK registreren, informeren en adviseren ze bedrijven en organisaties over allerlei facetten van het ondernemerschap. Zo kunnen ze je adviseren over de door jou gekozen rechtsvorm, het doorvoeren van wijzigingen in jouw organisatie en de registratie in het handelsregister. Dit laatste wordt regelmatig verward met de werkzaamheden van een merkenbureau.

Wanneer je je bedrijf wil registreren, dien je uiteraard ook je bedrijfsnaam door te geven. Zoals de KvK zelf al aangeeft op haar website, zitten hier een paar eisen aan. De naam mag niet misleidend zijn, je mag geen wettelijk beschermde term gebruiken als je niet in de daarvoor relevante registers bent geregistreerd en ze adviseren je om geen bestaande merknaam te kiezen als bedrijfsnaam. Hier komt het merkenbureau om de hoek kijken.

Merkenbureau

Een merkenbureau, zoals Merk-Echt, helpt jou bij het registreren van jouw merk. Je kan ervoor kiezen om jouw bedrijfsnaam aan te vragen als merk, voor de producten of diensten die je onder die naam aanbiedt. Wellicht heb je echter als bedrijf nog een lijn producten die je onder een andere naam uitbrengt. In dat geval kan je ook deze naam als merk aanvragen voor die producten. Ook een merknaam mag niet misleidend zijn en wij adviseren je ook om geen naam van een reeds geregistreerd merk te kiezen. Lees meer over het bedenken van een juridisch sterke merknaam in onze blog ‘Een juridisch sterke merknaam bedenken – Zo doe je dat’.

Wij onderzoeken voor jou echter op voorhand of de identieke naam al is geregistreerd in de merkenregisters van de regio waar jij het merk wil aanvragen. Het merkenregister is niet hetzelfde als het handelsregister van de KvK. Een merk vraag je aan bij de betreffende overheidsinstantie, voor specifieke producten en/of diensten die je gaat aanbieden onder die naam. Zoals gezegd, hoeft het merk niet per definitie jouw bedrijfsnaam te zijn. 

Vragen over jouw intellectuele eigendomsrechten?

Wil je je merk laten registreren, gebruikt iemand jouw naam of heb jij een boze brief ontvangen van een andere partij? Wij kunnen je hierover adviseren. Ook laten wij je voorafgaand aan de merkaanvraag weten of de door jou gekozen naam over voldoende onderscheidend vermogen bezit en geven we je advies over de beste manier om jouw merk aan te vragen. Jouw vragen over de intellectuele eigendomsrechten van jou of jouw bedrijf, kun je aan ons stellen. Voor de inschrijving van je bedrijf in het handelsregister, zul je bij de KvK moeten zijn. 

We helpen je graag

Neem gerust contact met ons op voor een eerlijk, vrijblijvend advies, via 076-5148403 of [email protected]. Of plan direct een afspraak in met een van onze adviseurs.

Neem contact op
Vragen adviseur merken en modellen