Of je nu een bedrijf start, je huidige bedrijfsnaam wilt beschermen, of gewoon wilt weten hoe uniek je naam eigenlijk is, het is altijd slim om een bedrijfsnaam check te doen. Zo voorkom je verrassingen, zoals een concurrent die een vergelijkbare naam gebruikt. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in het proces van je bedrijfsnaam checken. Als je het goed wilt doen, is het verstandig om hulp in te schakelen. Een merkenbureau zoals Merk-Echt kan je daarbij helpen.
1. Bedenk een unieke bedrijfsnaam
De eerste stap in het proces van je bedrijfsnaam checken is natuurlijk het bedenken van een sterke en unieke naam. Kies een naam die eenvoudig te onthouden is, aansluit bij je bedrijf en onderscheidend is. Een unieke naam helpt je om op te vallen in een drukke markt en zorgt ervoor dat klanten je sneller herkennen. Maar het bedenken van een naam is pas het begin – je moet controleren of hij nog beschikbaar is.
2. Bedrijfsnaam checken bij de Kamer van Koophandel
De volgende stap is om jouw bedrijfsnaam te checken bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit kun je doen via hun online handelsnamenregister. Hier zie je snel of iemand anders de naam al gebruikt. Staat jouw bedrijfsnaam nog niet geregistreerd? Dan is dat een goed teken, maar dit betekent nog niet dat je naam volledig veilig is.
Pro tip: Controleer ook varianten van je bedrijfsnaam, zoals afkortingen of alternatieve spellingen. Zo voorkom je dat er alsnog verwarring ontstaat met andere bedrijven.
3. Controleer het Handelsnaamrecht
Naast het KvK-register is het ook belangrijk om te kijken naar het handelsnaamrecht. Dit betekent dat een bedrijf rechten kan hebben op een naam die al langere tijd in gebruik is, zelfs als deze niet officieel geregistreerd is bij de KvK. Let dus goed op of er geen bestaande bedrijven zijn die al langer onder jouw naam opereren. Dit kan later problemen opleveren.
4. Is je bedrijfsnaam als merk geregistreerd?
Een van de belangrijkste stappen bij je bedrijfsnaam checken is het controleren of jouw naam al als merk is geregistreerd. Zelfs als de naam vrij lijkt bij de KvK, kan iemand anders hem als merk hebben vastgelegd. Dit kan voor serieuze juridische problemen zorgen als je deze naam toch gebruikt.
Het is verstandig om dit tijdig te controleren, dus voordat je gaat investeren in je merk. Dit doe je door middel van een naamsonderzoek, ook wel bekend als ‘merkonderzoek’. Wij voeren kosteloos een identiek naamsonderzoek voor je uit en is met één druk op de knop geregeld.
5. Denk aan aan de toekomst: ga je internationaal?
Als je ambities hebt om internationaal te gaan, is het slim om ook te kijken of jouw bedrijfsnaam buiten Nederland beschikbaar is. Een merkregistratie in de Benelux biedt bijvoorbeeld geen bescherming in andere landen. Wil je wereldwijd zaken doen? Dan is een internationale merkregistratie een must. Merk-Echt helpt je hierbij en neemt het volledige proces voor je uit handen.
6. Check de beschikbaarheid van de domeinnaam
Een belangrijk onderdeel van een bedrijfsnaam checken is de online aanwezigheid van je naam. Daarom is het slim om te controleren of de bijpassende domeinnaam nog beschikbaar is. Dit kun je doen via domeinregistratie diensten zoals SIDN. Zorg ervoor dat je domeinnaam goed aansluit bij je bedrijfsnaam, zodat klanten je makkelijk online kunnen vinden.
Bij Merk-Echt nemen wij al het werk rondom het beheer van jouw domeinnaam uit handen. Zo behoud jij altijd de controle, zonder je bezig te hoeven houden met de administratieve rompslomp.
7. Registreer je bedrijfsnaam en merk
Heb je alles gecheckt en is je bedrijfsnaam nog beschikbaar? Dan is het tijd om je naam officieel vast te leggen. Registreer je bedrijfsnaam bij de KvK en zorg ervoor dat je jouw merk officieel laat registreren. Dit geeft je juridische bescherming en voorkomt dat iemand anders je naam zomaar kan gebruiken.