

Kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt zich ontzettend snel en het raakt steeds meer aspecten van ons dagelijks leven. Een van de meest opvallende, maar misschien ook wel zorgwekkende toepassingen van AI, is de creatie van afbeeldingen. Van artistiek Griekse zwembadpaleizen tot sluwe trucs die gebruikt worden voor oplichting op sociale media zoals Facebook. AI-gegenereerde afbeeldingen hebben zowel positieve als negatieve gevolgen. In deze blog duiken we in deze twee toepassingen van AI.
Let op: ook de afbeelding bij deze blog is gegenereerd door AI.
Kunstmatige intelligentie kan kunstwerken en realistische beelden creëren die vaak de verbeelding te boven gaan. Een populair genre is het ontwerpen van bijzondere afbeeldingen, zoals onlangs een Grieks zwembadpaleis. Op sociale media zijn pagina’s actief die doelbewust valse foto’s verspreiden van een Grieks zwembadpaleis in Santorini die met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. De foto is bijna 400.000 keer geliket en bijna 40.000 keer gedeeld, waardoor het potentieel miljoenen mensen kan bereiken. Deze afbeeldingen zijn erg realistisch, waardoor je bijna gelooft dat ze echt zijn.
Met behulp van geavanceerde algoritmen zoals Generative Adversarial Networks (GAN’s), kunnen AI-systemen duizenden afbeeldingen analyseren en leren van hun kenmerken. Ze combineren elementen zoals Griekse architectuur, luxe zwembadontwerpen en natuurlijke landschappen om geheel nieuwe creaties te maken. Deze technologie stelt ontwerpers en architecten in staat om visueel originele concepten te ontwikkelen zonder fysieke beperkingen.
Helaas heeft dezelfde technologie die prachtige kunstwerken kan creëren, ook een donkere kant. Oplichting met AI-gegenereerde afbeeldingen is een groeiend probleem, vooral op platforms zoals Facebook. Oplichters gebruiken deze realistische beelden om mensen te misleiden en geld of persoonlijke informatie af te troggelen.
Oplichters maken gebruik van AI om afbeeldingen te genereren die legitieme producten, diensten of zelfs personen lijken te tonen. Deze afbeeldingen worden vervolgens gebruikt in advertenties, profielen of berichten die bedoeld zijn om vertrouwen te wekken bij nietsvermoedende slachtoffers.
Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft aangekondigd dat ze AI-gegenereerde beelden gaan labelen om gebruikers te waarschuwen. In februari 2024 werd dat plan gepresenteerd, maar inmiddels (maart 2025) is de uitrol daadwerkelijk begonnen op Facebook, Instagram en Threads. Dit gebeurt op basis van metadata die sommige AI-tools automatisch aan afbeeldingen toevoegen. (mint).
Dit label is een reactie op de toenemende verspreiding van deepfakes en andere synthetische media, vooral in aanloop naar belangrijke verkiezingen. Daarnaast ontwikkelen platforms tools om AI-gegenereerde inhoud te detecteren en te blokkeren.
Kortom, dat we niet meer om AI heen kunnen is al wel duidelijk. De uitdaging is om kritisch te blijven op beelden maar ook andere zaken die je online tegenkomt.
Heb je vragen over het gebruik van afbeeldingen? We helpen je graag. Neem contact op via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in.