Je hebt een werkstuk geschreven, een Powerpoint presentatie gemaakt of misschien zelfs een eigen website gebouwd. Om je creatie mooier, aantrekkelijker of zelfs begrijpelijker te maken, voeg je afbeeldingen toe. Dit zijn echter geen foto’s of tekeningen die jezelf hebt gemaakt. Nee, deze afbeeldingen heb je gevonden via Google, Pinterest of een andere website. Mag je deze eigenlijk wel zomaar gebruiken? Het antwoord op de vraag luidt: nee, want op de afbeeldingen rust auteursrecht. In deze blog zal ik hier meer over uitleggen.

Auteursrecht

Artikel 1 van de Auteursrecht wet luidt als volgt: “Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld”. Hierin zitten twee exclusieve rechten in verborgen: het recht van openbaarmaking en het recht van verveelvoudigen. Een voorbeeld van openbaar maken van een werk is het publiceren van een column op je eigen website. Een voorbeeld van verveelvoudigen is wanneer deze column wordt gebruikt in een krant. Als je deze handelingen wilt uitvoeren, dien je altijd eerst toestemming te hebben van de maker van het werk.

Op de afbeeldingen die via Google, Pinterest of andere websites vindbaar zijn, rust aldus ook auteursrecht. Om deze reden is het van belang om toestemming te vragen aan de maker voordat je zijn of haar afbeelding “verveelvoudigt”. De afbeelding is ten slotte al openbaargemaakt. Gebruik je deze afbeeldingen zonder toestemming dan bestaat de kans dat je een hoge boete krijgt. Deze bedragen variëren van € 500,- tot wel duizenden euro’s.

Creative Commons

In sommige gevallen is het niet (meer) nodig om toestemming te vragen aan de maker van het werk. Indien de maker een Creative Commons-licentie aan zijn of haar afbeelding heeft verbonden, is al duidelijk gemaakt wat er wel en niet mag worden gedaan met de desbetreffende afbeelding en onder welke voorwaarden. Er bestaan vier Creative Commons die kunnen worden gecombineerd tot zes verschillende licenties:

Naamsvermelding Anderen mogen jouw werk verveelvoudigen, mits zij jouw naam vermelden als maker van het werk.
Niet Commercieel Anderen mogen jouw werk verveelvoudigen, mits dit geen commerciële doeleinden betreft..
Geen Afgeleide Werken Anderen mogen jouw werk verveelvoudigen, maar dit niet gebruiken als basis voor nieuw materiaal.
Gelijk Delen Anderen mogen afgeleid materiaal maken van jouw werk, mits zij dit onder dezelfde Creative Commons-licentie vrijgeven als jouw eerdere werk.

 

De licenties die mogelijk zijn, zijn:

  1. Naamsvermelding
  2. Naamsvermelding – Niet Commercieel
  3. Naamsvermelding – Niet Commercieel – Geen Afgeleide Werken
  4. Naamsvermelding – Niet Commercieel – Gelijk Delen
  5. Naamsvermelding – Geen Afgeleide Werken
  6. Naamsvermelding – Gelijk Delen

Check dus goed of er gebruik wordt gemaakt van een Creative Commons-licentie. Zo niet, dan dien je alsnog eerst toestemming te vragen aan de maker van het werk.

Stockfoto’s

Je kan aldus toestemming vragen aan de maker van een werk of je kunt zien wat je rechten zijn met betrekking tot een bepaalde afbeelding wanneer hier een Creative Commons-licentie op van toepassing is. Tot slot is er nog een derde manier waarmee je toch gebruik kan maken van afbeeldingen. Er bestaan websites met zogeheten stockfoto’s wat letterlijk “foto’s op voorraad” betekent. Via deze websites kun je licenties verkrijgen of auteursvrije foto’s kopen en zo toch gebruik maken van een afbeelding. Voorbeelden van dit soort websites zijn freeimages.com, pixabay.com, gettyimages.nl en istockphoto.com.

 

We helpen je graag

Heb je vragen over het gebruik van afbeeldingen, Creative Commons of stockfoto’s? Wij adviseren je graag. Neem contact op via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in.

Neem contact op
Check bedrijfsnaam

Gerelateerde blogs

Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk 1

Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer
5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is 1

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is

Lees meer