• 06-12-2023
  • Tips
  • 2 minuten leestijd

Een vliegende start maken in 2024, wie wil dat nu niet? Gebruik deze 5 tips als een soort goede voornemens: of je nu je merk wilt registreren, bewaken, je merkenportfolio wilt bijwerken, verlengen of vooruit wilt plannen. We hebben alle belangrijke informatie voor je verzameld.

1. Controleer je merk(registratie)

Kloppen alle ‘administratieve’ gegevens nog? Ben je in de tussentijd verhuisd of is de naam van je onderneming veranderd? Ook dit soort wijzigingen kunnen van invloed zijn op de beschermingsomvang. Geef het aan ons door en wij passen het voor je aan in de merkenregisters.

2. Bescherm je merk

Naast het registreren van je merkregistratie, is het bewaken van je merkregistratie van essentieel belang. Wist je dat de officiële merkeninstantie niet verantwoordelijk is voor het tegenhouden van nieuwe merkaanvragen die mogelijk inbreuk maken op eerdere merken? Het is aan de merkhouder zelf om potentieel inbreukmakende nieuwe merkaanvragen te signaleren en eventueel daartegen op te treden. Daarom is het van belang om je merk te laten bewaken zodat je van nieuwe potentieel inbreukmakende merkaanvragen op de hoogte kunt worden gehouden. Lees hier meer over merkbewaking.

3. Houd je merkenportfolio up-to-date

Bij het registreren van jouw merk(en) heb je keuzes gemaakt: de merknaam, vormgeving en de omschrijving van producten en/of diensten. Elke wijziging hoe klein ook kan van invloed zijn op jouw merkrechten. Dit is hét moment om je portfolio weer eens door te lopen. Zie je iets wat afwijkt, hoe klein of onbenullig ook? Breng ons op de hoogte, we kijken graag met je mee of dit van invloed is op de beschermingsomvang van je merk(en).

4.Vergeet je merk niet te verlengen

Als je jouw merk eenmaal geregistreerd hebt, en je het ook gebruikt volgens de gebruiksplicht, kun je jouw merkregistratie in principe na de eerste 10 jaar weer met een periode van 10 jaar verlengen. Wij zullen de merken in ons portfolio altijd tijdig herinneren aan de verlenging van de merkrechten. Dit om te voorkomen dat die ongewenst komen te vervallen. Ongeveer een jaar voor de vervaldatum van de registratieperiode ontvang je al een eerste herinnering van ons. Lees meer over het verlengen van je merk.

5. Plan vooruit

Met de start van het nieuwe jaar zijn er misschien ook bepaalde dromen die je volgend jaar wil gaan omzetten in acties. Misschien heb je een nieuw product bedacht? Of wil je naast je bestaande diensten een nieuwe service gaan aanbieden? Of ben je niet alleen meer in Nederland actief maar ook daarbuiten? Afhankelijk van jouw situatie kan het nodig zijn om een nieuw merk te registreren. Plan daarbij vooruit en zorg dat je ons op tijd aanhaakt. We adviseren je graag bij het bedenken van een goede merknaam

Nog vragen?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je graag advies? Plan een vrijblijvende afspraak in met een van onze adviseurs. 

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over merken register

Gerelateerde blogs

Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Lees meer
11 x wat je, als ondernemer in coronatijd, juridisch op orde moet hebben

11 x wat je, als ondernemer in coronatijd, juridisch op orde moet hebben

Lees meer
Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Lees meer